Депутатите заседаваха до 3.30 ч. тази нощ,  след като удължаваха

...
Депутатите заседаваха до 3.30 ч. тази нощ,  след като удължаваха
Коментари Харесай

Бюджет 2018 - нощен труд, скандали и смях в залата

Депутатите заседаваха до 3.30 ч. тази нощ,  откакто удължаваха 4 пъти съвещанието си 4 пъти. След 18 часа в пленарна зала те одобриха част законопроекта за държавния бюджет на второ четене, през днешния ден гласуването му продължава. 

Опозицията стачкува остро против нощното приемане на бюджета. Според Българска социалистическа партия по този начин ГЕРБ се пробват да скрият полемиката по макрорамката, защото медиите не го предават. Социалистите пуснаха линк с лъчение онлайн от пленарната зала. 


Малко преди 22 ч. се наложи 15-минутна отмора, тъй като изнервените депутати се объркаха при гласуването на член 6 – бюджета на Министерски съвет, заради одобрени спомагателни 1 млн. лева, които обаче не попадат в рамката на приходите и разноските, т.е. в член 1. По предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ текстът бе отсрочен за четвъртък, макар че имаше направено предложение за прегласуване.

От Българска социалистическа партия обявиха, че това е жестоко нарушаване на правилника и излага на риск от оборване пред Конституционния съд на целия закон за бюджета. Данаил Кирилов обаче репликира, че правилникът не казвал в кой миг се прави
прегласуването и то можело да стане на другия ден. Това докара до смях в залата и нови разногласия. 

Разходи от 584 470 500 лева за Министерството на образованието и науката за идната година одобри на второ четене на законопроекта за бюджета Народното събрание. Текущите разноски са 573 365 500 лева, като за личен състав са планувани 322 996 200 лева, в това число за личен състав без делегирани бюджети - 28 774 100 лева, заяви Българска телеграфна агенция. 

За интервала 2018-2020 година е планувано поетапно увеличение на възнагражденията на педагогическия личен състав в системата на предучилищното и учебното обучение за реализиране на удвояването им през 2021 година
С цел обвързване на финансирането с качеството на образованието, от идната година ще бъде изменена системата на делегираните бюджети като финансирането няма да зависи единствено от броя на децата и учениците, а и от броя на паралелките, от спецификата на района, а в по-дългосрочен интервал - и от качеството на просветителния развой.

Народното събрание утвърди и разпределението на разноските по области на политики и бюджетни стратегии както следва: за региона на всеобхватното, налично и качествено предучилищно и учебно обучение - учене през целия живот, 524 252 100 лева.; за еднакъв достъп до качествено висше обучение и развиване на научния капацитет - малко над 55 млн. лева
Планираните доходи са за 13 100 000 лева, като от държавни такси са заложени приходи от 730 000 лева
Субсидии и други настоящи прехвърляния за 6 260 000 лева записаха депутатите.
Народното събрание дефинира предоставеният трансфер за Българска академия на науките да бъде 83 075 800 лева, за държавните ВУЗ - 414 943 300 лева. 

Парламентът отпусна спомагателни 254 хиляди лв. за заплати в областта на културата за 2018 година Така плануваните средства за личен състав в бюджета на Министерството на просвета ще са общо 101 727 300 лв., взеха решение депутатите с приемането на второ четене на текстове от законопроекта за държавния бюджет за идната година.
Увеличението на средствата отива по направление " Политика в региона на основаване и разпространение на модерно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено обучение ".
В срещите си с парламентарните групи преди приемането на бюджета синдикатите желаеха увеличение на средствата за заплати в областта на културата.
Чавдар Велинов от " Българска социалистическа партия за България " уточни, че ще има 14 % нарастване на единните разходни стандарти на читалищата и районните библиотеки, а за театралните изкуства - 10 млн. лв. повече от 2017 година Това значи, че заплатите в бранша ще бъдат увеличени единствено с 6 %, пресметна той.
В бюджета за следващата година за политика в региона на основаване и разпространение на модерно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено обучение са отделени 151 366 900 лв., за политика в региона на запазване на движимото и недвижимото културно завещание - 18 949 800 лв., а по бюджетната стратегия " Администрация " - 4 965 700 лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР